top of page

 Carl XII

Hvem forårsaket kongens død?

Spørsmålet har sendt tanker og problemstillinger til Fredriksten festing i Halden i snart 300 år. Kongelige, adelsmenn, militære, embetsmenn, forfattere og tilreisende har alle opp igjennom historien søkt å løse gåten. Napoleon Bonaparte leste ivrig Voltaires bok om Carl XII. Hvorfor døde han akkurat der? Var det riktig plass? Ble han myrdet? Hva med alle mordryktene? De var på plass 5 min etter kongens død. Hvem var tilstede den kvelden? Kunne man stole på alle?

Kongen som person

Carl XII var en person med særdeles god hukommelse. Han husket navn og historier til alle personer han traff.    Langt inne i Russland var han den eneste som klarte å løse en tilsendt militær kode. Han hadde stor sans for humor, spøkte ofte med sine generaler og likte å utfordre deres høytidlighet og eleganse. Han søkte stadig ny kunnskap, var vitebegjærlig og uredd. Han var moderne for sin tid, og gikk selv foran for å motivere soldater og offiserer.              

Dagen 30 november 1718 var han både sint og urolig. 

 

   David Von Krafft

                  1702 

​   gitt til Johann Hagemeister      

                i  Stralsund

 

David Von Krafft  

       1707

  David Von Krafft

           1712

    Malt i  høstlandskap

                

                

     Siste bildet 

          1717

Malt i Hovedkvarteret

              i  Lund

      David Von Krafft   

      

     Kongens uniform

              1718          

​  Står i dag Livrustkammaren

               i Stockholm

Tradisjon

I Norge har det siden 1718  vært en selvfølge at det var et skudd fra Fredriksten festning som drepte kongen.         Den forståelse har vært viktig både av patriotisk og nasjonal karakter. Men det drama som utspilte seg på svenskenes side både før og etter kongens død - har ikke vært særlig belyst i Norge.  Dødfallet har vært nordens krimgåte. Hvor kom kula fra?

Har du lyst til å være med å løse gåten? 



bottom of page